Vad arbetar en snickar med?

Snickare är ett yrke inom byggbranschen som involverar arbete med trä och annat byggmaterial. Snickarna utför olika typer av arbeten såsom att snida, skapa och montera byggnadskonstruktioner. De arbetar också med renovering och underhåll av befintliga strukturer. Snickare kan arbeta på olika platser, allt från små lokala projekt till stora offentliga byggnadsarbeten. De flesta anställs av någon byggfirma, men det finns också snickare som är självständiga. En snickares arbetsuppgifter kan variera mycket beroende på vilket projekt de arbetar med. Vanliga uppgifter kan vara att:

– snida trä

– montera byggnader

– arbeta med ventilation

– arbeta med rörläggning

– applicera fasadbeklädnad

– använda håltagningsutrustning

Arbetsmarknaden är mycket bra. Här i Malmö där jag bor så är det stora vakanser och fler är att vänta i och med att det är många som går i pension de kommande åren. Så ingen behöver bli arbetslös. Men även runt om i landet ser det ungefär ut på liknande vis. Det är brist överallt och skulle man vara ung igen och vilja se sig om i Sverige och andra länder så finns det ju hur gott om jobb som helst. Men nu när jag är 40 plus och har familj så har jag inga planer på att lämna staden där jag bor sedan många år. Här jobbar jag med det jag tycker allra bäst om, med alltifrån att snickra staket till att bygga nya hus. Den ena dagen är inte den andra lik och jag har aldrig haft tråkigt på jobbet en enda dag. Jag kan verkligen rekommendera er som har det rätta handlaget att utbilda er, ni kommer som sagt var att kunna välja mellan jobben och ni kommer att tjäna riktigt bra med pengar också. Det var väl det mesta jag fick med här, tror jag, men har ni frågor är det bara att fråga på!

-Lars Andersson, snickare sedan 19 år på en byggfirma.

Malmö, Sverige.